發新話題

大時代

回復 59# edgar.chu 的帖子

首先要在大方向去諗,

1) 回歸前英國是委任英國官員管治香港,港督人選港人唔可選擇;

2) 香港是國家的領土,國家最高領導人都未到民選階段;

3) 中央已遵守承諾,可以由一人一票產生行政長官,只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違反當初聲明內容;

從以上三點,個人認為中央決定係絕對正碓,例如老豆支持個仔去創業,留番啲棺材本都得掛?如果咁樣都話老豆唔啱,不如揸支槍走去打刧老豆就得啦!

佔中件事包含一個大陰謀,先以『佔中』兩個字可以推測背後真正意義,個中字並非指中環,幕後人係想誤導中央一個訊息,『香港人想佔領中國』,呢個係真正判亂罪,幕後黑手娛弄港人而從中得益,幕後黑手是誰,如可得益稍後分解;

佔街行動係違法行為,我絕對唔支持,但我體諒佢哋,佢哋唔係咁樣做,可以點樣發表訴求?

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

幕後黑手係要將市民迫上絕路,從尋日旺角可見警察點樣打示威者,有乜咁大仇厚?迫到市民反抗,暴亂,中央震壓,從而取消普選,直接委任,689就可以連任,政治係最無恥,為咗個人目的,任何嘢都可以出賣,包括父母妻兒,甚至人格尊嚴!
http://hk.apple.appledaily.com/news/art/20141018/18903945

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

整件事上幕後黑手製造港人與中央做成茅盾對立局面,個人認為如果無人從中挑潑離間,瞞上欺下,根本上唔會有呢個局面出現,佔街者被利用,從689上塲至今,利用垃圾局內的所謂大多數去欺壓市民,兩年多嚟市民對現今政府產生嘅怨恨,被人轉移到與中央敵對,係幾咁可惜!

現時兩個辦法解決,1)中央派解放軍拒散市民         2)中央派一位國院高層到港調查來龍去脈,公平處理紛爭;至於特區政府及港澳辦失信於民及從中作梗,坐低多一次,市民對中央誤會加深一次,希望中央能直接聽取市民訴求!

早前有警方高層戴錯皇冠帽,是以證明警方對689表達不滿

前高層的良心話

【on.cc東網專訊】對於有立法會議員批評警方對待示威者如對待敵人,警務處前助理處長鄧厚江今早出席電視節目時表示,議員有政治立場不夠客觀,真實數字反映香港每年有數以千計的示威遊行,逾9成均可順利進行,證明警方與示威者的關係並非如外界所言般緊張,只有小部分示威人士未能與警方好好合作,社會應思考是誰的責任。

他稱,如非佔中示威者一開始已違法,往後所發生的一切悲劇均可避免,如有大學生被捕、警員被停職等,更明言公民抗命及和平佔中是將犯法行為美化,警方非解決政治矛盾的工具,其執法只視乎是否犯法,不會因美麗的包裝而受影響。

另外,對於7名警員涉嫌毆打示威者,他回應稱不會斷言他們有打人,但他們要就拍攝片段解釋行為是必須,並認為事件對社會造成衝擊。

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-18 09:08 發表
首先要在大方向去諗,

1) 回歸前英國是委任英國官員管治香港,港督人選港人唔可選擇;

2) 香港是國家的領土,國家最高領導人都未到民選階段;

3) 中央已遵守承諾,可以由一人一票產生行政長官,只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違 ...
1) 點解咁多人盲目咁攞呢樣嘢嚟講嘅,港督唔係香港人選亦無諮詢香港人,但係佢嘅執政黨係由人民授權嘅,唔係自己關埋門自己話自己係國家主席嫁。
2) 194幾年已經係新華日報鼓吹要全面普選(自己找資料吧,恕不提供連結了),一朝當權就反口,所以咁就叫做理由。
3) "

只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違 ...

";另一個說法,就係break the contract,未經香港人同意就將

遊戲規則稍作改變,重有臉叫香港人守法?

而且唔好意思,我重以為睇緊吳楚帆吳君丽嘅粵語長片添,"天子聖明,罪在侫臣",只要到時派個七省巡按視察一下民情,就萬事大吉啦。

以前帝制時代,出現特大天災天子都會下罪己詔,但共產黨何曾說過自己有錯。

恭喜金水兄思想仍然停留係

"天子聖明,罪在侫臣"嘅世代,你應該比譚校長更年輕。

唔好意思以後不會再打擾你了。

今日國内同胞向港府同建制派狠狠地冚了一大巴,深圳湾過關來港的人多到喺我历來睇到第二大的長龍,排队搭車,啲巴士不停上客我都要排足半個鐘先上到車。大家又可重温下呢個政府同啲建制派之前講過啲乜啦

引用:
原帖由 edgar.chu 於 2014-10-18 21:55 發表

1) 點解咁多人盲目咁攞呢樣嘢嚟講嘅,港督唔係香港人選亦無諮詢香港人,但係佢嘅執政黨係由人民授權嘅,唔係自己關埋門自己話自己係國家主席嫁。
2) 194幾年已經係新華日報鼓吹要全面普選(自己找資料吧,恕不提供連結了),一 ...
我覺得正確嘅事,有人持相反意見,即是代表並非絕對,如果固執落去對整體社會造成損害,五十年不變都唔珍惜,要到五十年變咗先識後悔,台灣陳水扁係民選產生,名稱是「民主進步黨」,又係得啖笑,見你答第一個題,覺得你嘅思想唔有問題,就係太極端啦!由另外一個國家人民選舉代表去管理第二個國家人民叫做民主?非常恐怖,冷靜吓啦!

引用:
原帖由 sinding 於 2014-10-18 22:43 發表
今日國内同胞向港府同建制派狠狠地冚了一大巴,深圳湾過關來港的人多到喺我历來睇到第二大的長龍,排队搭車,啲巴士不停上客我都要排足半個鐘先上到車。大家又可重温下呢個政府同啲建制派之前講過啲乜啦 ...
由始至終都冇減少過,只是減少咗啲貪官落來係事實。

我金水重申,佔街行動係違法行為,個人唔支持,但佢哋唔係咁做,可以點㨾表達訴求?所以我體諒佢哋,見到一班熱血青少年被利用,及受到傷害嘅商戶,我同情佢哋,反對佔街行動,希望早日結束!

我心裡面都好茅盾,市民佔街,絕對是違法行為,見到警察打示威者個心唔舒服,但執法者執法,是錯?佢哋話係最低武力,示威者話過份武力,邊個啱?

側埋一面一定都會話自己啱,大家可唔可以搵個平衡點?

發新話題