發新話題

FEB 12 期指,期權

回復 494# ourstation 的帖子

ching, 你指呢個 p/c ratio, 係全部 OI option 還是一個月內的 OI 所計算出來的呢?

但呢個 ratio 離 1.2 偏差越大, 方向會越清晰

就好似 put call ratio 係 0.8, 即表示向好方向機會大, 如 put call ratio 係 1.7, 即表示向淡方向機會大
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-2-7 14:15 發表
ching, 你指呢個 p/c ratio, 係全部 OI option 還是一個月內的 OI 所計算出來的呢?
我會用當日的 OI, 而且還有期權金最少 50 點來計算, 因有些期權金只有幾點既做唔到對沖作用, 所以唔放入計算, 當然你可決定你的方法

打開期權大師, highlight 所有期權金 > 50點, 將旁邊既 oi 加起, put oi 一個總數, call oi 一個總數, 之後 put oi 除以 call oi 就有結果

引用:
原帖由 KTL 於 2012-2-7 14:37 發表
FYI: P/C ratio http://www.hkex.com.hk/chi/ddp/Market_Summary_C.asp?MarketId=2
我之前都係睇呢個數字, 但發覺有 d 問題

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-2-7 14:42 發表

因有些期權金只有幾點既做唔到對沖作用, 但呢個表係計埋

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-2-7 14:42 發表

謝謝 ^^

回復 500# ourstation 的帖子

ching, 每日期權金都會變化, 那每日計算之區間咪會因時間值下跌而收窄 ?!

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-2-3 14:58 發表

各位午安!

昨日(2月2日)期指下午上破日圖TRP上行阻力約20750-20760水平, 高見20778點; 今日(2月3日)期指裂口低開, 低見20652點反彈, 下午上破昨日高位, 高見20816點, 現於高位反覆調整

**** 本內容被作者隱藏  ...
各位午安!

昨日(2月6日)期指裂口高開, 高見21008點大幅回落, 下午低見20650點反彈, 收市前再試20650水平

今日(2月7日)期指反彈再試高位, 高見20924點反覆回落, 今早低見20682點

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 503# OK~ 的帖子

Thank you OK Hing

發新話題