發新話題

JAN 期指 期權

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 15:07 發表

呢方面我好少睇, 我主力只買 blue chip 股, 而且金融股係我主要持有, 如銀行股同保險股

其他細股都是買得很細, 亦是看 bible 決定, 沒有任何板塊規定 ...
有沒有測試 bible 勝率[%] 有多少?
Thx
[IMG]http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_oneminute.php?type=detail&code=HS1[/IMG]

引用:
原帖由 bb2682 於 2013-1-22 15:27 發表

謝謝! 我都係主力買藍籌股, 而家都係等緊回調機會再入貨.
藍籌股唔使出出入入喎, 等成個 trend 完曬先走人
同 mpf 一樣, 出出入入有時會蝕章
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 oem7110 於 2013-1-22 15:32 發表

有沒有測試 bible 勝率[%] 有多少?
Thx
勝率計算重要嗎?

選股用 bible, 那種賺錢滿足感, 那種驚喜, 同那種爆升感覺, 很難用勝出率來計算, 你問金水兄就知道, 好難從三言兩語說出來

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 15:45 發表

藍籌股唔使出出入入喎, 等成個 trend 完曬先走人
同 mpf 一樣, 出出入入有時會蝕章
因一直都有參考你對市況的分析 + 自己的數據後作投資,
估計升到 230-235 後會有較大調整, 諗住先行獲利後再部署.
煩請日後 ourstation 兄測覺市場有大轉勢迹象,請通知一聲.

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-1-22 12:17 發表

以 jinpa ching 的理解,「市場寬度」與頂底共振是有關的嗎?請多賜教。
昨天手痕,利用期指與期權的特性再深入研究,在23600 long 一張期指,再short 236C 190點,今天中午期指報23651升51點,
236C 報194升4點,暫時賺47點,無論大 ...
期指收市23672比買入價升72點,236C收195比買入輸5點,共賺67點,
企穩236樓上結算全賺190點,呢次唔S兩邊食兩家茶禮的原因過幾天或有答案,到時再跟進。

從恆指日線圖看, 呢個幅度仲係可以接受, 都仲未到 75º 以上

只要兄弟繼續努力, 市況仍然向好

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 16:39 發表
從恆指日線圖看, 呢個幅度仲係可以接受, 都仲未到 75º 以上

只要兄弟繼續努力, 市況仍然向好
ourstation 兄, 係咪等多一陣先入番市會好 d 呢? (2 月中/後期)
Thank you so much

引用:
原帖由 bb2682 於 2013-1-22 16:51 發表

ourstation 兄, 係咪等多一陣先入番市會好 d 呢? (2 月中/後期)
Thank you so much
如果出咗就等一等, 等埋三叔先, 我睇 3 月才開始放紙鳶啦, 見回調至慢慢買, 急唔來的

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-1-22 15:48 發表
勝率計算重要嗎?
當然,勝率計算是重要,可以更客觀觀察 bible 的準確性。
知不知道 bible 的勝率 [%]?
Thx
[IMG]http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_oneminute.php?type=detail&code=HS1[/IMG]

發新話題