發新話題

JUNE 11 期指,期權

引用:
原帖由 dennislee 於 2011-6-1 12:33 發表
借問聲尼樹有冇ching做short ga?.?
Dennis兄您好!

未知閣下所問的是期權還是期指..
如果是期權, 一般大戶都會做Short Call/Short Put賺取期權金..
正是MT Sir所說的一種收息策略, 如市況牛皮反覆, 多數人都會跟大戶做同一動作SC/SP, 以賺錢期權金..
Long Call/Long Put只有在急升/急跌時才會做, 由於涉及課程內容, 期權詳細的特性 & 策略, 可在太極期權心法了解..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

ok兄你好呀其實我已經係MT sir學生,不過仲未畢業
係到見好多師兄主要都係討論day trading,好似唔多見師兄們討論call/put扣策略 (我新黎ga,請唔好見怪),所以想了解一下

引用:
原帖由 dennislee 於 2011-6-1 12:56 發表

但係邊個會long俾佢
早在2月中已見700-800張成交, 50-110點不等, 而5月中亦見1000張 & 600張成交, 約10-12點..
做184LP的大戶可能是為了開較貼價Short Put而做, 可能為扣減按金..
以上純粹個人估計, 未能作準..

引用:
原帖由 dennislee 於 2011-6-1 13:28 發表
ok兄你好呀其實我已經係MT sir學生,不過仲未畢業
係到見好多師兄主要都係討論day trading,好似唔多見師兄們討論call/put扣策略 (我新黎ga,請唔好見怪),所以想了解一下 ...
其實Call/Put扣策略致在收息, 一個月可能只轉兩、三次倉, 因此當同學開了倉, 只要開倉位置好, 就不用多理會市況, 較適合日間上班的同學..
而在討論區的師兄, 大多都有深厚即市經驗, 在收息的同時又可短賺波幅, 因此大家都多討論研究即市分析, 以精進個人的技術之餘, 亦可令自己的出入市系統完整化..
Dennis兄不必心急, 往後在課程內的日子, 大家都可以一同研究期權的特性 & 策略, 慢慢就能掌握運用期權..

波幅窄到引人sleep,(睡眠曲節奏)

大大仙#2V3, 30min見#2X3, 留意DCC訊號出現, 待#1CLM拗落再SOP..

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-6-1 14:23 發表
波幅窄到引人sleep,(睡眠曲節奏)
波幅窄IV低, 開Short倉認真難下手..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-6-1 14:23 發表
大大仙#2V3, 30min見#2X3, 留意DCC訊號出現, 待#1CLM拗落再SOP..  
咁多密碼 ....說笑乍

想知密碼....快快報讀MT sir 課程

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-6-1 14:27 發表

波幅窄IV低, 開Short倉認真難下手..  
day  trade都難 me too

發新話題