發新話題

AUG 12 期指,期權

引用:
原帖由 ashere 於 2012-8-2 16:20 發表
多謝各位師兄意見,
靜待今晚歐洲有何消息。
我估歐洲實有功課交,
問題係唔知d大戶怎樣用呢d材料。
好似買c買p安全d。
Ashere兄你好!

實則虛之, 虛則實之
市場上的消息, 未必能完全反映力量的真正趨向, 對於任何市場的消息, 小心看待為上
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 ashere 於 2012-8-3 09:58 發表
Good Morning ching!
今天個IV點解縮了咁多?
跌市不是IV升嗎?
這內裏有何原因呢?
百多點的調整或反彈, 只能以反覆看待, 而今早的市況亦見反覆上落, 因此IV未見較大升幅
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

午前可long put一博
斷了線,趕不及連接後再落盤。但紀錄在案,lp194@368x1,午前最後交易。一小時後便知龍與鳳。

市場運動,如一切世間現象,
總有其相,必有其數,故必有其法。
有法,則有術。

多謝各位師兄的解答。

引用:
原帖由 iwanttogetrich 於 2012-8-3 10:04 發表
Thanks Jinpa c hing.

If I see mixed signal, then taking no action (means don't invest) is the best action. Dont invest means no chance to lose money.

不肯定,不上陣。每次上陣不輸陣,只許輸應輸的,要輸的毫不猶疑的平倉伺機再上陣。信任自己的買賣系統,嚴守紀律,人人皆可成長勝將軍。
有法,則有術。

感謝OK HING

當全世界睇跌嘅時候,佢又唔肯跌,今早long put 差d 蝕走,好在都比少少我賺,
對賭的局面,你的對手是如何強勁,能賺少少心滿已足了!

引用:
原帖由 Jinpa 於 2012-8-3 11:58 發表
午前可long put一博
斷了線,趕不及連接後再落盤。但紀錄在案,lp194@368x1,午前最後交易。一小時後便知龍與鳳。
下午浦開市,也不賴,不用輸交易費便是好trade。
有法,則有術。

回復 150# OK~ 的帖子

LP玩即日,避2天時間值,下星期一等位再買,SC玩即月。

回復 157# goldwater 的帖子

sir 話 X浪,個個睇跌,夾鋪勁!

發新話題