標題: 大時代 [打印本頁]

作者: goldwater    時間: 2014-10-1 07:10     標題: 大時代

當一個大時代出現嘅時候,都會傷亡慘重,好似大時代套戲咁「咁多人死...........」!佔中係非法嘅行為,但見到香港人咁團結係開心事,值得鼓舞,但見好即收啦,最好化整為零,第二日再來,
因為梁振英係一個暴君,佢對市民唔會手軟,加上習近平已經暗示,死咗先叫烈士,所有學生及市民快啲解散,盡快!

作者: optionbaby    時間: 2014-10-1 08:01

認同!
1. 是次運動一大败筆系冇攞不反对通知書,變咗非法。俾咗对手有合法刹死自己的籍口,好笨!
2. 學生話會将運動升级,開始心雄,很危险。做過投资赌過钱的朋友应该都经历過一心雄就會输钱。
3. 梁振英同建制派開始制造攞命籍口。
4. 星期日警方出咗開枪横额,事後話摆错。小心系狼來了的陷井,系刻意的布局。
危险!危险!
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 10:47

黑期仲要跌近200點!
狼震英想置身事外,借中央手殺人!

無論點都好,君子不立危牆之下,如果收到風解放軍落來係退嘅最後機會,佢哋係機械人

作者: CB900    時間: 2014-10-1 11:25

班攪首唔流血唔肯走,搵學生做爛頭卒!危危危
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 13:02

希望CY以大局為重,下台化解呢次危機啦
作者: CB900    時間: 2014-10-1 13:20     標題: 回復 5# goldwater 的帖子

自私自利,獨行獨斷的人,會嗎?開始就想動用武力,唔談判的領導
除非主席踢佢走,今星期高危時期
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 13:35     標題: 仲用埋啲那渣招

大批青少年每人收取了800元,被煽動到旺角生事,擔心會造成混亂。

CY集團黑幫勢力,佈滿天水圍元朗一帶,相信是事實,希望集會市民學生小心!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141001/bkn-20141001122804385-1001_00822_001.html
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 13:47

64民運清塲前都係落怪雨,凶兆!
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 14:15

就算CY落台,香港都係冇乜前途,但只是希望有個真正聽取民意嘅領導人,千其唔好似CY咁,以建制派人多欺壓小數市民。
作者: CB900    時間: 2014-10-1 15:46

其實好可能好危,我寧願習主席踢狼下台,政策再傾過,示威結束,港股大升,我輸錢沒所謂!
但老美攪手似想推學生或找打手發生暴動搶掠,跟住大暴動,老美基金沽空左就最高興了。
最唔想見就係鎮壓
作者: goldwater    時間: 2014-10-1 17:25

引用:
原帖由 CB900 於 2014-10-1 15:46 發表
其實好可能好危,我寧願習主席踢狼下台,政策再傾過,示威結束,港股大升,我輸錢沒所謂!
但老美攪手似想推學生或找打手發生暴動搶掠,跟住大暴動,老美基金沽空左就最高興了。
最唔想見就係鎮壓 ...
X2
作者: goldwater    時間: 2014-10-2 12:22

CY失去民心,已失去威信,往後如何施政,希望佢上塲以來可以做番一件好事,〝下台〞化解危機!
作者: CB900    時間: 2014-10-2 14:29     標題: 回復 12# goldwater 的帖子

條友肯自動落台?唔信
作者: rcecbest    時間: 2014-10-2 14:35

引用:
原帖由 CB900 於 2014-10-2 14:29 發表
條友肯自動落台?唔信
Me too
作者: rcecbest    時間: 2014-10-2 15:15

中央捒梁振英, 就是要做依單野.  換上是唐唐, 早就辭職.  現在外國加入聲援, 更加令中央不能退.  估計梁振英的做法是拖, 佔中不斷升級, 直到升級到暴亂才出手, 或拖一兩個月, 市民要求佔中停止.  總之, 依單野有排攪.
作者: goldwater    時間: 2014-10-2 15:41

雖然董伯伯冇管治能力,但一直以來我都讚佢係一個大好人,佢退下係大仁大義,冇邊個可以做得到。

一切以後發生嘅事,狠震英可以推落攪事羣眾身上,但作為一個地區領導人就難辭其咎,香港比佢害死!
作者: goldwater    時間: 2014-10-2 16:19

既然係咁,希望羣衆盡快和平散去!
作者: goldwater    時間: 2014-10-2 17:56     標題: 警方將武器運扺特首辦

作者: rcecbest    時間: 2014-10-2 18:30

有朋友傳來圖片, 圖片中是台灣士壹新聞的新聞片段, 新聞報導香港佔中行動, 已有15人死300多人傷.  不知圖片真假.  如果是真, 肥佬黎沽棋指就肥啦, 甚麼政治獻金, 一舖回本.
作者: rcecbest    時間: 2014-10-2 20:33

想深一層圖片應該是作假的, 無理由會誤報新聞內容.
作者: goldwater    時間: 2014-10-4 09:41

點解又用暴力去傷害自己市民,希望盡快散去,以免慘遭狼企毒手
作者: goldwater    時間: 2014-10-5 13:08     標題: 學者促佔中獲階段性勝利後應早撤場

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141005/bkn-20141005112300297-1005_00822_001.html
作者: CB900    時間: 2014-10-5 16:51

既然佔中示威者不理其它市民生活,佔領地區無法無天,但民主訴求已給中央聽見,隻鷹受到極大壓力了!
得些好意需回手,圍堵政府部鬥全世界那有國家不鎮壓,學生們回家吧!不要讓流血發生
作者: rcecbest    時間: 2014-10-5 19:11

相信沽左期指的人, 會迫警方暴力鎮壓, 令期指出現終極一跌, 才收手.  現在來自不同團體都混入其中, 或者某些會懷有其他目的.
作者: rcecbest    時間: 2014-10-5 19:29

警方不能靠把口, 可以驅散人群. 警方失敗, 已預告出解放軍.  但警方可以用甚麼 ?  用胡椒噴霧器, 用眼罩, 無作用.  用催淚彈, 唔知D人會唔會買防毒面具頂住呢?  如果都無用, 會用甚麼呢?  或是草草了事, 叫解放軍做野算數呢?
作者: CB900    時間: 2014-10-5 19:48

防暴隊夠用了,但流血受傷少不了
作者: CB900    時間: 2014-10-5 22:30

张德江发出最强警告:必要时将中止香港一国两制

班學生再玩落去,害埋中立的一群
作者: rcecbest    時間: 2014-10-6 00:26

政府安排人員同學生對話, 其實是比學生撤退的下台階, 但如果學生以為成功在望, 開出太高的條件, 跟著便是清場行動.
作者: goldwater    時間: 2014-10-6 06:06

喺呢件事上,大家政見可以不同,而相同嘅係上街大部份係我哋香港下一代,香港嘅未來,作為一個有良心嘅香港人,應該想辦法保護佢哋!
作者: CB900    時間: 2014-10-6 10:03     標題: 回復 29# goldwater 的帖子

唔走得一個結局!
作者: goldwater    時間: 2014-10-6 16:52     標題: 香港加油

http://www.youtube.com/watch?v=EEnEfE96xWo
作者: goldwater    時間: 2014-10-11 11:15

今日佔中市民,可謂是雜牌軍,雜得非常可佈,但從中發現大部份學生或市民不被政棍利用,是自發性表達對政府管治不滿,若當權者繼續以多欺小 (自以為)強硬施政,未來社會分裂的情况更加嚴重;

無論點都好,今次件事最大受害者係佔領區嘅商戶,今次運動完全失敗,無論市民或政府都成輸家,若果繼續走落去,香港環境將會真正逆轉,步入三十年的大熊市!
作者: goldwater    時間: 2014-10-15 17:15

我唔鐘意肥佬黎,但從呢件事上可以發現,我哋嘅政府係幾咁暴淚,幾咁不擇手段,
簡接將佔中手段合法化!
https://www.facebook.com/video.php?v=10152881231857448&set=vb.105259197447&type=2&theater
作者: CB900    時間: 2014-10-15 20:50

玩呢d都好過暴力清場,解方軍入城,取消一國兩制重大獲…
睇來唔流血避唔到,

【now新聞台】長實集團主席李嘉誠發表聲明,回應佔領行動。
李嘉誠表示,追求要以智慧導航,所有人應謹守法治,香港警隊一直守護法紀,如法治缺堤,將是香港最大悲哀。
他表示,所有人也聽到年青人的心情和信息,懇請大家不要激動,不要讓今天的激情變成明天的遺憾,呼籲大家馬上回到家人身旁
作者: goldwater    時間: 2014-10-15 22:15     標題: 回復 34# CB900 的帖子

當權者運用非法手段解決問題,既然是非法,就無須法治,可以無政府,好恐怖!大家下一代點算?
作者: CB900    時間: 2014-10-15 23:29     標題: 回復 35# goldwater 的帖子

非法集結和霸佔路面已經係犯法,此乃道可道,非常道!香港如此破壞下去沒眼睇,移民囉!
最重要而家係追求民主為名,想反政府為實!狠鷹誠信破產,又幫唔落,睇來甲午都係出事……
作者: rcecbest    時間: 2014-10-15 23:58

香港已不可信賴為中國的金融中心, 中央可能另覓其他城市替代.
作者: CB900    時間: 2014-10-16 01:00     標題: 回復 37# rcecbest 的帖子

航空以花都取代香港,十年內多起三條跑道!貨櫃港口轉去大連等,金融自然上海、天津,金磚五國總行都係上海!香港而家連法律都執行唔到,看來李生撤資先見之明,太神了
作者: goldwater    時間: 2014-10-16 06:38

引用:
原帖由 rcecbest 於 2014-10-15 23:58 發表
香港已不可信賴為中國的金融中心, 中央可能另覓其他城市替代.
由始至終都冇話過信頼香港,只係你D香港人無知,香港只是大陸利用的一條可以接軌到世界嘅一條線,所謂飛鳥盡,良弓蔵;另外一個目的早前都講過,係資產轉移,本土港人將寄人籬下。
作者: goldwater    時間: 2014-10-16 06:53

今日出來抗爭有㒁口號「遍地開花」,要求文主訴求由香港發芽,2024年丙午大亂,一黨專政將受到衝擊,到時屍橫遍野!
作者: goldwater    時間: 2014-10-16 12:23

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-15 17:15 發表
我唔鐘意肥佬黎,但從呢件事上可以發現,我哋嘅政府係幾咁暴淚,幾咁不擇手段,
簡接將佔中手段合法化!
https://www.facebook.com/video.php?v=10152881231857448&set=vb.105259197447&type=2&theater ...
唔鐘意肥佬黎,但今日都買咗本壹週刋,我並非支持肥佬,只係代表我對689的處事手法極度不滿!
作者: CB900    時間: 2014-10-16 13:59     標題: 回復 41# goldwater 的帖子

兩條友都唔低幫
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 14:04

1.    689下台比林鄭上便可收拾  ????????
2.    為何  ( 真 ) 普選就令下一代有希望 ,???????? 何為真
3.    其實泛文 ( 真 ) 普選就能選出最為港人特首  ?????????
4.    羅斯柴爾德  家族金句是 ????????
5.    香港對中國是否重要到軍隊清場 ,  沒有其它方法壓香港 ???????? 經濟 , 貿易 , 法子大把
6.    膠人 玩 造王者 遊戲 , 都是利字為上 ,唔通為大家 ?????????

不是支持689 , 但我會想我會比 膠人既  糖衣去支持拿傘 ???????????
作者: goldwater    時間: 2014-10-16 15:41

雨傘快列作攻擊性武器啦

睇到啲盲共講嘢真係笑九死,以後警察帶雨傘得啦,唔駛再帶槍啦

作者: optionbaby    時間: 2014-10-16 19:06

引用:
原帖由 thomaskmwonghk 於 2014-10-16 14:04 發表
1.    689下台比林鄭上便可收拾  ????????
2.    為何  ( 真 ) 普選就令下一代有希望 ,???????? 何為真
3.    其實泛文 ( 真 ) 普選就能選出最為港人特首  ?????????
4.    羅斯柴爾德  家族金句是 ????????
5.     ...
得闲落示威區睇下學生寫的標語、小纸帖。
佢地嘅睇法喺好唔同的,我自認同佢地嘅睇法有好大的鸿溝,落去明白下佢地嘅心态啦!
我就甘败下风,自愧不如
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 20:16

阿水唔知佢地睇法唔同咩 !! 而係佢地吾睇其他人睇法.
更大問題係 D 家長都以為普選係靈藥 , 吾知 D 膠人實在只為自己 . 造王後連成新既利益圈 , 最後下一代重復今日 . 看歷史便知..........

到最後,其實政治 是要協商平衡的
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 20:18

江恩既書都有講 ,因為有人就會發生

作者: goldwater    時間: 2014-10-16 20:38

作為中國人都想講句中國人說話,國家強大外國人先會尊重我哋,而國家有今日嘅強大,係全靠上一代人辛苦經營社會主義,但習主席都知道今日國家變成腐敗主義,繼續走快步向滅亡,但呢個問題係幾千年來中國人嘅習性,永遠不能改變,就算今日改變,明天一様復發。
作者: goldwater    時間: 2014-10-16 20:51

所謂佔中好大部份人係自發,今日社會攪到呢個地步,歸根結底在當權者專政,自恃建制派人多就可以蝦人小,完全當泛民冇到,所有拉布影響民生,都係689暴政下嘅產物,相信佢肯下台,佔中示威者不拒而散,所有事都是689高估自己,無論為自己好,為社會好,下台係最好靈藥。
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 20:59

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-16 20:38 發表
作為中國人都想講句中國人說話,國家強大外國人先會尊重我哋,而國家有今日嘅強大,係全靠上一代人辛苦經營社會主義,但習主席都知道今日國家變成腐敗主義,繼續走快步向滅亡,但呢個問題係幾千年來中國人嘅習性,永遠不能改變,就算 ...
同意 ! 所以習主席正試著修正 ,以令國家步向強大 .
但是我們不是等國家授與 , 是要各人各自努力 , 就像香港精神 .

當閣下用不當方法搶得權力,他日就會給別人搶走 !
但受苦既是誰 ..........信膠人 ???????????
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 21:18

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-16 20:51 發表
所謂佔中好大部份人係自發,今日社會攪到呢個地步,歸根結底在當權者專政,自恃建制派人多就可以蝦人小,完全當泛民冇到,所有拉布影響民生,都係689暴政下嘅產物,相信佢肯下台,佔中示威者不拒而散,所有事都是689高估自己,無論為自己 ...
是嗎 ????   都話自己不是支持 689 !!!!
但是所有因都是由 689 起的嗎 ??????
18 年前就不算上嗎 ? 23 條 , 國教呢 ????
689 走也不會完結 , 因為所有都是假議題
政棍唔話你衰就冇定立足 ,

買得期貨都應該明白其中道理 ,唔假點會有起落............
沒有那麼簡單的 , 只話人有什麼錯何其簡單 , 前文後理呢 ????????

作者: goldwater    時間: 2014-10-16 21:43     標題: 回復 51# thomaskmwonghk 的帖子

作為一個香港人,亦要講番一個香港人心聲,回歸前中英聯合聲明中最重點是50年不變,23條及國教是改變現行法例,是絕對違反當初承諾,金水都是共產黨人的家庭,只對事不對人,無論泛民亦好,建制派亦好,裡面一樣有好人有壞人,大家並不能因為某人是某政黨而作出標簽。
另外我哋不能盲從,就如689收五千萬,無論是否合法,但真的如佢所講,不須要交稅??如果係,就代表特權可以凌駕法治之上,市民又點會服??

作者: goldwater    時間: 2014-10-16 22:51

香港回歸前,我住嘅地方多數都係國民黨人,我哋D左派小童,人丁單薄,咪成日比人虾,但當時香港嘅左派工會嘅人好齊心,守望相助,邊度似而家班利用黨嘅勢力去魚肉人民丫,原本嘅社會主義冇咗啦,利欲燻心,所以政治不站邊。
作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-16 23:24

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-16 22:51 發表
香港回歸前,我住嘅地方多數都係國民黨人,我哋D左派小童,人丁單薄,咪成日比人虾,但當時香港嘅左派工會嘅人好齊心,守望相助,邊度似而家班利用黨嘅勢力去魚肉人民丫,原本嘅社會主義冇咗啦,利欲燻心,所以政治不站邊。 ...
所以香港精神重要呢 ! 50 ~ 70 年代大部份人既互助 也勤奮 ,雖知識不足 .這樣就成了四小龍.
今日平民知識提高了 , 對民生關心了 . 不過政棍提供比你既係假民主 .( 朝三幕四 ) 講咩 ?      點講會容易接受呢 ?
不如睇下塔木德 , 明白了不用生氣 , 股市搵錢吾理左右好過 !!!!!!!!!

家變   首歌點唱

作者: goldwater    時間: 2014-10-17 07:01

回歸以來最好嘅幾年係曾蔭權時期,可惜唐英年被奸人錫出局,否則香港都唔會咁亂,呢個689處處陰謀,23條味又係佢叫提早立法,真正亂國亂港非佢莫熟!

有時間睇吓「大隻佬」,可以搵到真相,做人嘅道理!!

作者: goldwater    時間: 2014-10-17 07:22

就好似近日警察用私刑,果個人向警察淋水,調轉係我,都會打佢,班警察打佢,比記者影哂成個過程,最後有可能面對刑事起訴,一環扣一璟,因果報應,正所謂善有善報,惡有惡報,若然不報,時晨未到,走唔甩架!
作者: goldwater    時間: 2014-10-17 12:17

整件佔中事情,係政棍加689响度攪攪陣而發生,中央完全冇錯,亦遵守咗一人一票普選承諾,所以我係支持中央嘅決定,大家諗吓,如果2012可以比大家投票,就唔會比689攪到今日嘅環境啦!
作者: goldwater    時間: 2014-10-17 15:22

大家平心而論,千其唔好有種族主義,喺97回歸前,英國政府對香港貢獻良多,為世界打造咗一個有制度社會,製做大量機會,繁榮安定廉潔。
作者: edgar.chu    時間: 2014-10-17 22:11

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-17 12:17 發表
整件佔中事情,係政棍加689响度攪攪陣而發生,中央完全冇錯,亦遵守咗一人一票普選承諾,所以我係支持中央嘅決定,大家諗吓,如果2012可以比大家投票,就唔會比689攪到今日嘅環境啦! ...
其實我不嬲好佩服金水兄睇市嘅功力,但係想金水兄指教一下:"中央完全有錯"係根據甚麽理
據作出判斷呢?
作者: edgar.chu    時間: 2014-10-17 22:12

引用:
原帖由 edgar.chu 於 2014-10-17 22:11 發表

其實我不嬲好佩服金水兄睇市嘅功力,但係想金水兄指教一下:"中央完全有錯"係根據甚麽理
據作出判斷呢?
唔好意思應該係完全冇錯!
作者: goldwater    時間: 2014-10-18 09:08     標題: 回復 59# edgar.chu 的帖子

首先要在大方向去諗,

1) 回歸前英國是委任英國官員管治香港,港督人選港人唔可選擇;

2) 香港是國家的領土,國家最高領導人都未到民選階段;

3) 中央已遵守承諾,可以由一人一票產生行政長官,只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違反當初聲明內容;

從以上三點,個人認為中央決定係絕對正碓,例如老豆支持個仔去創業,留番啲棺材本都得掛?如果咁樣都話老豆唔啱,不如揸支槍走去打刧老豆就得啦!

佔中件事包含一個大陰謀,先以『佔中』兩個字可以推測背後真正意義,個中字並非指中環,幕後人係想誤導中央一個訊息,『香港人想佔領中國』,呢個係真正判亂罪,幕後黑手娛弄港人而從中得益,幕後黑手是誰,如可得益稍後分解;

佔街行動係違法行為,我絕對唔支持,但我體諒佢哋,佢哋唔係咁樣做,可以點樣發表訴求?

作者: goldwater    時間: 2014-10-18 09:47

幕後黑手係要將市民迫上絕路,從尋日旺角可見警察點樣打示威者,有乜咁大仇厚?迫到市民反抗,暴亂,中央震壓,從而取消普選,直接委任,689就可以連任,政治係最無恥,為咗個人目的,任何嘢都可以出賣,包括父母妻兒,甚至人格尊嚴!
http://hk.apple.appledaily.com/news/art/20141018/18903945

作者: goldwater    時間: 2014-10-18 11:03

整件事上幕後黑手製造港人與中央做成茅盾對立局面,個人認為如果無人從中挑潑離間,瞞上欺下,根本上唔會有呢個局面出現,佔街者被利用,從689上塲至今,利用垃圾局內的所謂大多數去欺壓市民,兩年多嚟市民對現今政府產生嘅怨恨,被人轉移到與中央敵對,係幾咁可惜!

現時兩個辦法解決,1)中央派解放軍拒散市民         2)中央派一位國院高層到港調查來龍去脈,公平處理紛爭;至於特區政府及港澳辦失信於民及從中作梗,坐低多一次,市民對中央誤會加深一次,希望中央能直接聽取市民訴求!
作者: goldwater    時間: 2014-10-18 13:47     標題: 早前有警方高層戴錯皇冠帽,是以證明警方對689表達不滿

前高層的良心話

【on.cc東網專訊】對於有立法會議員批評警方對待示威者如對待敵人,警務處前助理處長鄧厚江今早出席電視節目時表示,議員有政治立場不夠客觀,真實數字反映香港每年有數以千計的示威遊行,逾9成均可順利進行,證明警方與示威者的關係並非如外界所言般緊張,只有小部分示威人士未能與警方好好合作,社會應思考是誰的責任。

他稱,如非佔中示威者一開始已違法,往後所發生的一切悲劇均可避免,如有大學生被捕、警員被停職等,更明言公民抗命及和平佔中是將犯法行為美化,警方非解決政治矛盾的工具,其執法只視乎是否犯法,不會因美麗的包裝而受影響。

另外,對於7名警員涉嫌毆打示威者,他回應稱不會斷言他們有打人,但他們要就拍攝片段解釋行為是必須,並認為事件對社會造成衝擊。

作者: edgar.chu    時間: 2014-10-18 21:55

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-18 09:08 發表
首先要在大方向去諗,

1) 回歸前英國是委任英國官員管治香港,港督人選港人唔可選擇;

2) 香港是國家的領土,國家最高領導人都未到民選階段;

3) 中央已遵守承諾,可以由一人一票產生行政長官,只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違 ...
1) 點解咁多人盲目咁攞呢樣嘢嚟講嘅,港督唔係香港人選亦無諮詢香港人,但係佢嘅執政黨係由人民授權嘅,唔係自己關埋門自己話自己係國家主席嫁。
2) 194幾年已經係新華日報鼓吹要全面普選(自己找資料吧,恕不提供連結了),一朝當權就反口,所以咁就叫做理由。
3) "

只是在遊戲規則稍作改變,完全冇違 ...

";另一個說法,就係break the contract,未經香港人同意就將

遊戲規則稍作改變,重有臉叫香港人守法?

作者: edgar.chu    時間: 2014-10-18 22:09

而且唔好意思,我重以為睇緊吳楚帆吳君丽嘅粵語長片添,"天子聖明,罪在侫臣",只要到時派個七省巡按視察一下民情,就萬事大吉啦。

以前帝制時代,出現特大天災天子都會下罪己詔,但共產黨何曾說過自己有錯。

恭喜金水兄思想仍然停留係

"天子聖明,罪在侫臣"嘅世代,你應該比譚校長更年輕。

唔好意思以後不會再打擾你了。

作者: sinding    時間: 2014-10-18 22:43

今日國内同胞向港府同建制派狠狠地冚了一大巴,深圳湾過關來港的人多到喺我历來睇到第二大的長龍,排队搭車,啲巴士不停上客我都要排足半個鐘先上到車。大家又可重温下呢個政府同啲建制派之前講過啲乜啦
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 07:54

引用:
原帖由 edgar.chu 於 2014-10-18 21:55 發表

1) 點解咁多人盲目咁攞呢樣嘢嚟講嘅,港督唔係香港人選亦無諮詢香港人,但係佢嘅執政黨係由人民授權嘅,唔係自己關埋門自己話自己係國家主席嫁。
2) 194幾年已經係新華日報鼓吹要全面普選(自己找資料吧,恕不提供連結了),一 ...
我覺得正確嘅事,有人持相反意見,即是代表並非絕對,如果固執落去對整體社會造成損害,五十年不變都唔珍惜,要到五十年變咗先識後悔,台灣陳水扁係民選產生,名稱是「民主進步黨」,又係得啖笑,見你答第一個題,覺得你嘅思想唔有問題,就係太極端啦!由另外一個國家人民選舉代表去管理第二個國家人民叫做民主?非常恐怖,冷靜吓啦!

作者: goldwater    時間: 2014-10-19 08:09

引用:
原帖由 sinding 於 2014-10-18 22:43 發表
今日國内同胞向港府同建制派狠狠地冚了一大巴,深圳湾過關來港的人多到喺我历來睇到第二大的長龍,排队搭車,啲巴士不停上客我都要排足半個鐘先上到車。大家又可重温下呢個政府同啲建制派之前講過啲乜啦 ...
由始至終都冇減少過,只是減少咗啲貪官落來係事實。
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 08:19

我金水重申,佔街行動係違法行為,個人唔支持,但佢哋唔係咁做,可以點㨾表達訴求?所以我體諒佢哋,見到一班熱血青少年被利用,及受到傷害嘅商戶,我同情佢哋,反對佔街行動,希望早日結束!

我心裡面都好茅盾,市民佔街,絕對是違法行為,見到警察打示威者個心唔舒服,但執法者執法,是錯?佢哋話係最低武力,示威者話過份武力,邊個啱?

側埋一面一定都會話自己啱,大家可唔可以搵個平衡點?

作者: thomaskmwonghk    時間: 2014-10-19 09:38

因要開工未能貼文 , 不過有看 . 一有時間再寫
上文下理我大部份絕對同意金兄既論點 , 只是如何分離當中因由還是很大差落
今日有人為了普選這個 ( 真理 ) 去對抗 . 不過真理是............
地球是平的曾經是真理\
尼克森總統是老實人曾經是真理\
宙斯統治萬物曾經是真理\
真理可以在任何時間跟人須要去變 , 我對大話更有興趣.........
可令我看得更清楚
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 11:18     標題: 回復 71# thomaskmwonghk 的帖子

真理?睇東方還是睇蘋果?

呢個世界追求平等,追求真理只是代表個人幼稚,無知!呢個世界真理只有弱肉強食!
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 11:39

師兄提過23條立法及國教事件,其實呢兩件事好多人誤會是中央推行,但實際上是有人為想討好中央嘅計策,尤其23條董伯伯下台更變成誤會,以為今次抗爭會造成同一後果,如果大家理智去諗吓,就知道絕對無可能;

董伯伯好人,但好心做壞事,今日香港攪成咁,都係怪佢養虎為患,將來歷史都會記載;

可以睇到今日嘅立法會,只係一班盲共同一班泛民政棍爭權奪利之地,完全不顧港人利益,相信香港快要滅亡!
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 11:55

普選只係導火線,今日大部份市民違法佔街抗爭,都係689上台以來積落嘅民怨爆發出來,記億早前喺電視度佢習慣一句口頭禪『反對嘅只係小部份人』,自以為多數就可以漠視佢認為小數嘅民意,今日嘅事就係高估咗自已實力,低估咗小數市民力量,所作所為,請向中央交待!
作者: goldwater    時間: 2014-10-19 21:28

有線新聞 i-Cable News

【梁振英: 不會提交政改補充報告】

行政長官梁振英接受亞視國際台電視台訪問,表示政府不會應學聯要求提交政改補充報告,因政府如果提交報告,就會變成只理會社會某一部分聲音,而忽略了其他聲音。

梁振英稱,佔領行動有外部勢力參與,並不是一場完全的本地運動,又指佔領行動已無人可以控制、包括發起活動的人。

在訪問中,他多次被問到會否以暴力清場,均沒正面回應,只強調警方已經作了最大容忍,希望整場運動最後是和平結束,表示會繼續耐心及忍讓面對。

至於會否競逐連任行政長官,他就表示任何參選人都不會在三年前表態會否參選。

究竟有冇真正聽某部份人聲音?

死性不改,都係果句!!

作者: goldwater    時間: 2014-10-20 08:53     標題: 689所謂嘅大多數,吹哂雞都係幾百人!

聽到啲人話「學生對社會冇貢獻過,只係上代人付出嘅成果。」真係想嘔,點解唔諗安定繁荣嘅社會比你機會,享受咗香港最好嘅時光?有冇留番小小好嘅嘢比下一代?

有線新聞 i-Cable News
10小時 ·

【數百人維園集會反對佔領行動】
【22:53更新:警方稱最高峰時有一千人】
數百人晚上在維園集會,反對佔領行動。有集會人士舉起標語,批評佔領行動影響社會秩序、支持警察,亦有人指疑被警員毆打的曾健超「抵打」。
⋯⋯ 他們舉起電筒和亮燈的手提電話,喻意要光復香港。另外,又有集會人士輪流發表意見。
作者: goldwater    時間: 2014-10-22 09:14

尋日睇直播一段,睇到好高水準香港嘅下一代,其實中國三地,香港係最有希望擺脫中國幾千年嘅壞習慣,脫離腐敗及朝代沒落,希望唔再倒退!
作者: goldwater    時間: 2014-10-22 17:18

佔街事件發生咗二十幾日,天怒人怨,受影响嘅商鋪每日損失慘重,警方疲於奔命,日曬雨淋,佔街者身心疲累,

政府究竟有冇解决辦法?如果完全將責任推落示威人仕身上,代表乜??正正代表呢個政府不負責任,亦無能力解

决問題,金水都話過好多次,無能政府,誤國害民!!
作者: goldwater    時間: 2014-10-24 16:42     標題: 公務員也撕裂 撐反爆舌戰

政府無力解决問題,尋日有公務員聯合在報紙刊登聲明,可代表689騎劫公務員打壓市民聲音,相信絕對有可能令公務員集體罷工,到時真係會令股市帶來震盪。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141024/00176_006.html
作者: goldwater    時間: 2014-10-24 20:52     標題: 田二少講出我心聲

蘋果日報
已讚好 · 2小時 · 已編輯  ·

【17:12】自由黨立法會議員田北俊表示,前特首董建華的言論有一定道理,但現時香港問題並非佔中或普選,而是在管治方面,泛民在議會內不合作,議會外外面又有佔領行動,他認為香港快淪為不能管治,故特首梁振英應考慮向中央請辭。

解决當前困局,中央應向市民表示誠意,相信689下台將会消除民怨,佔街者會自我解散!
作者: goldwater    時間: 2014-10-24 23:00

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141024/bkn-20141024215050144-1024_00822_001.html
作者: goldwater    時間: 2014-10-27 14:25

里屆政府真係大部份都係低B嘅,佔中佔街一個月,全部都係犯咗法,警察一早有權拉人,今日律政司要求法庭授權警方拘捕違反禁制令人士,莫非暗示佔街者早前嘅行為係合法?;真係低......低..............地!

歡迎光臨 至尊論壇 (http://option-king.net./bbs/) Powered by Discuz! 6.1.0